Miksi meidän tulisi ymmärtää rajojemme tärkeys?

Blogi

Siksi että näin me voimme elää elämäämme täydemmin, kun meillä on kykyä ja ymmärrystä siitä mikä ei vahingoita meitä ja mikä on meille hyväksi. 

Mikä kaikki vaikuttaa rajoihimme? Vuodenajat, kuunkierto, kuukautiskierto, stressi, itsetuntemus tai sen puute, kehomme viestit, onnellisuus, ympäristön paine, pelot, ahdistukset ja sisäiset rakenteemme, muutamana esimerkkinä. 

Oletpa sitten liian rajaton tai tiukka rajoissasi, vaikuttaa se heikentävästi elämäsi laatuun, sillä satutat itseäsi kummallakin tavalla. Kokemuksemme vaikuttavat vahvasti siihen miten koemme omat rajamme, mutta niihin ei ole tarkoitus jäädä lopullisesti kiinni. 

Tantrassa on hyvin keskeistä ymmärtää omat rajansa. Ilman omien rajojen ymmärtämistä emme voi täydesti kokea elämän kaikkia nautintoja. En tarkoita nautinnolla pelkästään seksiä, vaan sitä miten voimme ylipäätään aistia elämää, sen ekstaattisia puolia kaikkinensa. Emme voi antautua täysin elämälle, jos emme voi luottaa itseemme ja siihen mitä meissä tapahtuu. Ymmärryksemme kasvaessa voimme myös turvallisesti koetella rajoja, jotka olemme itsellemme tietoisesti tai tiedostamatta asettaneet.

Omat rajani ovat hyvinkin muuttuvat. Marraskuisen PMS:n tai keskikesään osuvan ovulaation aikana rajani ovat varmasti erilaiset. Elämä ja sen tuomat paineet tai helpotukset vaikuttavat. Stressitön onnellinen elämänvaihe sallii enemmän työntekoa enkä kuormitu niin helposti; rajani ovat tuolloin laajemmat kuin vaikkapa päinvastaisessa elämäntilanteessa. 

On hyvä pysähtyä joka kerta itsensä äärelle päätöksiä tehdessä. Kysyä keholtaan missä mennään, mitä se haluaa? 

Vastauksen löydän aina kehostani. Mitä kehosi kertoo sinulle on avain omiin rajoihisi tilanteessa kuin tilanteessa. 

Kuinka voin opetella omia rajojani? Miten opin tunnistamaan ne? Kehotyöskentelyllä. Olemme nykyaikana vieraantuneita omasta kehostamme ja vietämme liikaa aikaa päämme sisällä. Emme enää pysähdy kuuntelemaan kehon viestejä, ja näin ollen moni uupuu tänä päivänä, kun ei tunnista omia rajojaan. Kun löydät kehosi äärelle, tunnistat sieltä varmasti myös tunteesi. Tunnistamalla sen mitä sinussa tapahtuu elämänlaatusi taatusti parantuu.

Kehotyöskentelyä pääsee harjoittelemaan monilla erilaisilla kursseilla. Tarjontaa on nykypäivänä jo aika kivasti. Tantraa suosin itse siksi, että siinä yhdistyy minulle tärkeät keho- ja tunnetyöskentely. Henkisyyttä voi ottaa mukaan sen verran mikä on itselle sopiva määrä. 

Nämä ovat asioita, joita kaikki voivat oppia ja ottaa käyttöön jokapäiväiseen elämäänsä.

Kuva Iida Liimatainen